Klaus Iohannis, la Summitul UE-Consiliul de Cooperare al Golfului: România pledează pentru cooperare economică / DECLARAȚIE comună

Klaus Iohannis, la Summitul UE-Consiliul de Cooperare al Golfului: România pledează pentru cooperare economică / DECLARAȚIE comună
Foto: X / Klaus Iohannis
Publicat: 17/10/2024, 10:08
Actualizat: 17/10/2024, 14:25

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la Summitul Uniunea Europeană – Consiliul de Cooperare al Golfului, context în care a evidențiat că România este interesată de o mai bună conectivitate între cele două regiuni. În cadrul Summitului a fost adoptată o Declaraţie comună, în care se arată „interesul pentru consolidarea legăturilor politice bilaterale, trecerea lor la un nivel superior şi nevoia de a depăşi împreună provocările regionale”.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a subliniat importanţa parteneriatului strategic UE-Consiliul de Cooperare al Golfului la momentul actual, precum şi potenţialul cooperării economice multisectoriale. A pledat pentru actualizarea şi extinderea cadrului contractual în domeniul comerţului şi al investiţiilor, susţinând, totodată, şi avansarea pe linia liberalizării vizelor.

România este interesată de o mai bună conectivitate între cele două regiuni, prin dezvoltarea şi extinderea unor proiecte, precum Coridorul Economic India-Orientul Mijlociu-Europa (IMEC) şi sub egida Global Gateway, care să permită utilizarea mai eficientă şi în parteneriat a noilor tehnologii, a surselor de energie şi a materialelor critice.

Referindu-se la interdependenţele dintre cele două regiuni inclusiv în plan securitar, preşedintele României a evidenţiat ameninţările de securitate pentru ţara noastră rezultate din agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi importanţa implementării depline a sancţiunilor la adresa Rusiei, a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat transmis joi.

Potrivit Administrației Prezidențiale, această primă ediţie a Summitului a reprezentat un moment definitoriu pentru avansarea Parteneriatului Strategic dintre cele două regiuni şi a pus bazele unei cooperări aprofundate în perioada următoare. Cu această ocazie, liderii au adoptat o Declaraţie comună, care afirmă în termeni angajanţi interesul pentru consolidarea legăturilor politice bilaterale, trecerea lor la un nivel superior şi nevoia de a depăşi împreună provocările regionale la adresa păcii internaţionale, a securităţii şi a stabilităţii, în baza dreptului internaţional şi a principiilor Cartei ONU.

Parteneriatul comun UE-Consiliul de Cooperare al Golfului vizează securitatea, dezvoltarea durabilă şi prosperitatea celor două regiuni, prin stimularea comerţului bilateral şi a investiţiilor, cooperarea energetică şi combaterea schimbărilor climatice, conectivitate sporită, inclusiv în domeniul digital şi al contactelor interumane.

Conform sursei citate, „Summitul a oferit ocazia unui dialog aprofundat pe marginea provocărilor actuale de securitate atât în regiunea Orientului Mijlociu, cât şi a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, aspecte care îi preocupă deopotrivă pe liderii europeni şi pe cei ai statelor din Golf”.

În acest sens, cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Declaraţia adoptată reaminteşte necesitatea respectării suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei, nevoia de retragere imediată, completă şi necondiţionată a forţelor militare ruse de pe teritoriul  recunoscut internaţional al acesteia. Totodată, sunt condamnate atacurile asupra civililor şi infrastructurii civile şi critice, îndeosebi asupra celei energetice, şi este evidenţiată necesitatea unei păci cuprinzătoare, juste şi durabile, în linie cu principiile Cartei ONU, a adăugat Administraţia Prezidenţială.

În același timp, liderii participanţi la Summit au exprimat şi îngrijorare crescută faţă de evoluţiile din Orientul Mijlociu, adresând tuturor părţilor un apel la reţinere şi detensionare a situaţiei. În special, s-a insistat asupra situaţiei din Gaza cerându-se o implementare imediată şi deplină a încetării focului, eliberarea tuturor ostaticilor şi acces umanitar pentru distribuirea sprijinului pentru populaţia civilă. A fost exprimată, totodată, preocuparea faţă de pericolul extinderii conflictului în Liban, cerându-se încetarea focului şi implementarea Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU. A fost discutată conduita Iranului pe linie de proliferare balistică şi a dronelor cu impact asupra securităţii ambelor regiuni. De asemenea, au fost agreate mesaje comune privind situaţia din Marea Roşie, Yemen, Irak, Siria, Sudan şi Somalia.

Președintele Klaus Iohannis va participa joi și vineri la reuniunea Consiliului European, unde vor fi discutate subiecte precum Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, competitivitatea UE, migrația, afacerile externe, precum și Republica Moldova.


CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis se pregătește pentru CONSILIUL EUROPEAN / Pe agendă: Războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu și Republica Moldova

Klaus IOHANNIS, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles: „Ne vom concentra pe funcţiile de conducere UE la nivel înalt”

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment ISW: După Ucraina, Putin ia în calcul invazia totală a Republicii Moldova. Planurile militare...
Au apărut primele imagini din camera de hotel distrusă de Liam Payne. Ce au găsit...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
Prețul nesimțit pe care îl plătesc românii comparativ cu bulgarii pentru același credit imobiliar. Dezvăluirile...
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din...
Discuția dintre șeful CIA și Putin, când americanii au știut că Rusia va invada Ucraina....
Câți bani au primit eliminații Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, de la Antena 1, pentru...
Dieta cu „supă magică”. Slăbești până la șase kilograme într-o săptămână. Cum se prepară
Cum trebuie investiţi banii familiei pentru un câştig uriaş în 10 ani. De ce e...
Copiii Marțian au fost găsiți! Cei trei au spus adevărul: Am fost la...
Copiii dispăruți ai milionarului Adrian Marițan au fost găsiți! Unde se află aceștia și ce...
Doliu imens în televiziune. Un legendar prezentator și jurnalist A MURIT
Care sunt limitele de viteză pentru Categoria B?
Diana Şoşoacă deschide lista SOS pentru Senat în Bucureşti
Descoperire ARHEOLOGICĂ de mare importanță! Datează din secolul IV
Doliu în televiziunea din România. Marele actor a părăsit scena. Ne-a făcut pe toți să...
Cântărețul, Chris Brown, bun de plată. Un bărbat îi cere 16 milioane de doari pentru...
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat...
VIDEO Adrian Marțian și-a găsit copiii! Cei trei minori au spus adevărul: "Am ajuns la...
Anamaria Prodan a declarat că Laurențiu Reghecampf și-a văzut băiatul după 2 ani și jumătate...
Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Vreau să-mi tatuați numele iubitei mele acolo, jos!
Oamenii de știință sunt șocați! Plantele și pădurile nu au absorbit carbon aproape deloc anul...